Jaki pokarm dla ptaków?

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma dosyć spory zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotkać można najczęściej na terenie środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej, a także Północnej Afryki. Bociany białe są przystosowane do wilgotnych terenów nizinnych, które charakteryzują się niską roślinnością, natomiast szalenie często mieszczą się w pobliżu obszarów zamieszkiwanych przez ludzi.

Swoje gniazda bociany białe budują w większości przypadków na wysokich drzewach albo też różnorodnych słupach oraz kominach. Budują kolistego kształtu gniazda, których szerokość mierzy standardowo około 1,5 metra.

ptak

Ulubionym przysmakiem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, małych rozmiarów gady, ryby, lub też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka mają szalenie często nawet do 100 centymetrów długości. Także rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest zaskakująca- może osiągać nawet 200 centymetrów. Bocian biały to gatunek ptaka, który charakteryzuje się tym samym upierzeniem u samca i samicy płci. Głowa, tułów , a także brzuch bociana białego są w białym kolorze, natomiast na skrzydłach posiada czarne lotki.

Kontrastem są czerwone nogi oraz dziób, dzięki którym ptak ten jest szalenie prosty w rozpoznaniu. Lęg bociana białego zdarza się raz do roku. Przypisywane bocianowi „klekotanie” to znak przeżywanego okresu godowego, który zakończony jest najczęściej wysiadywaniem (przez okres od 31 do 41 dni), a później zniesieniem  przez samicę od 3 do 5 jaj. Bocian biały staje się samodzielny w około siedemdziesiątym dniu od urodzenia. Ptaki te nie są przystosowane do zimnego klimatu, dlatego w tym okresie wybierają się w podróż w stronę ciepłej Ameryki Południowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *